PENKITYS 23.9.09

Penkityksen tarkoitus oli saada selville ongelmakohdat ja suuntaa antava teholukema. Autossa on väliaikainen lastu kiinni, koska custom-lastun teettäminen on siirretty ensi kevääksi.
 
Matkaan varattiin reilusti aikaa (Vaasa-Jyväskylä), mutta ei otettu työkaluja mukaan...ENSIMMÄINEN VIRHE. Alkumatka sujuikin ihan hyvin, mutta vajaat 200km ajettua auto alkoi tuntumaan tehottomalle. Pysähdyttiin ja kurkistettiin pellin alle sekä tarkistettiin mm. magneettiventtiilin letkut. Pelti kiinni ja uudelleen matkaan. Auto toimikin taas paremmin, kunnes se hyytyi yx kaks. Ei muuta kuin rullaten tien sivuun. Tietysti oltiin ihan hevonvitun perseessä metsätaipaleella jossain lähellä Karstulaa. Siinä sitten ihmeteltiin ja luettiin vikakoodit, kone ei ilmoittanut vikakoodeja. Seuraavaksi tarkastettiin ahtoputket, letkut, puolan johto ym. Bensapumppu hurrasi, mutta kuulosti oudolle. Siinä sitten koputeltiin tankkia ja kuulosti siltä niin kuin se olisi ollut tyhjä. Bensamittari näytti kuitenkin 30L, mutta epäilimme kuitenkin bensan loppuneen...TOINEN VIRHE. Siinä sitten odoteltiin, kun ketään ei kulkenut kumpaankaan suuntaan. Lopulta yksi auto näkyi tulevan kohti ja ei siinä auttanut kuin juosta toiselle puolelle tietä sekä nostaa peukku pystyyn. Auto oli taksi ja se onneksi pysähtyi. Onneksi siellä "ei missään" on fiksuja ja avuliaita ihmisiä eli pääsin kyytiin vaikka taksissa oli maksavia asiakkaita ja sain kyydin lähimmälle huoltoasemalle (n. 10km päähän).

Siinä sitten odoteltiin, kun ketään ei kulkenut kumpaankaan suuntaan. Lopulta yksi auto näkyi tulevan kohti ja ei siinä auttanut kuin juosta toiselle puolelle tietä sekä nostaa peukku pystyyn. Auto oli taksi ja se onneksi pysähtyi. Onneksi siellä "ei missään" on fiksuja ja avuliaita ihmisiä eli pääsin kyytiin vaikka taksissa oli maksavia asiakkaita ja sain kyydin lähimmälle huoltoasemalle (n. 10km päähän).

Karstulan TB:ltä ostin sitten kanisterin ja 5l bensaa. Tien päältä pelastanut taksikuski soitti mulle taksin siihen huoltoasemalle, jotta pääsen takasin auton luokse. Bensat tankkiin ja starttaamaan, joka ei kuitenkaan tuottanut tulosta. Siinä miettittiin, että oliko 5l liian vähän? Onneksi taksi jäi odottamaan, että saadaanko me auto käyntiin. Volvo hinaukseen taksin perään ja takaisin kohti huoltoasemaa. Siinä sitten hihitettiin, että voihan sitä näinkin mennä penkitykseen. Huoltoasemalla sitten 50€ automaattiin ja tankkaamaan...KOLMAS VIRHE...tankki tuli sillä nimittäin täyteen.

Auto ei kuitenkaan lähtenyt käyntiin ja vian metsästys alkoi. Jossain lähellä olisi kuulemma korjaamo, mutta millä sinne mennä kun auto ei käy. Siinä sitten mentiin taas vaihtoehtoja läpi. Päädyttiin bensan saanti ongelmaan ja ainut järkevä vaihtoehto on hiljan vaihdettu bensa pumppu. Työkaluja kun ei ollut ja pumppu piti saada irti. Onneksi TB:ltä suostuivat lainaamaan ja ei muuta kuin työhön. Mieltä oikein "lämmitti" täysi tankki siinä vaiheessa .  Vika löytyi...bensapumpun ja pumpun kehikon väliltä oli letku haljennut. TB:ltä saatiin tarvittavat klemmarit ja letku...pumppu paikalle ja auto lähti käyntiin. Kiitos ja kumarrus Karstulan TB:n avulialle ja ystävälliselle väelle. Aikataulu kusi kyllä reilusti. Onneksi penkkifirma (MoTest) jousti aikataulussa, josta lopulta myöhästyttiin n. 35-40min.

Auto laitettiin kiinni penkkiin ja työhön. Laitteisto saatiin kohdalle ja eka veto...hmm... nyt ei ollut kaikki kohdalla. Venttiilit rallatti ja käyrät päin per...tä. Useampi veto ja lopulta aloitettiin ahtopaineen laskeminen. Käyrät saatiin lopulta kohtuullisiksi ja seokset sekä moottori käyttäytyi lähes kuten pitääkin. Täytyy kyllä myöntää, että penkittäjä on rautainen ammattilainen. Noin 2 1/2h päästä saatiin paperit pihalle. Teholukema kuulosti pienelle, mutta vääntö vaikutti olevan ok, pentele...NELJÄS VIRHE. Luultiin nimittän kyseessä olevan etupyörille tuleva teho eikä moottoriteho. Asian selvittyä kyllä taas tuntui olo tyhmälle tai muuten vaan hidas älyiselle...

Eli mitä irtosi: 312hv kierrosalueella 4566 ja vääntö 534nm kierrosalueella 3336. Ahtopaineen ollessa 1.5bar. Eli ei päästy haluttuun tulokseen. Koneessa on mahdollisuudet enempäänkin, kunhan korjaa muutaman ongelman. Pahin ongelmakohta on riittämätön lastu = sytytys ei pysy täysin mukana --> custom-lastu tulee korjaamaan tämän ongelman. Tämän lisäksi coolerin putket menee uusiksi ja takapenkistä taaksepäin oleva pakoputki menee uusiksi + muutama muu pikku homma.

No..eipä tuo tulos niin haittaa, koska penkkiin mennessä tiedettiin jo lastun olevan riittämätön. Pikku aherrusta talvella ja keväällä sitten uusiksi tavoitetta kohdin.  Tietysti ensi talvelle on muitakin suunnitelmia...kannen vientiä paranneltavaksi pitää miettiä ym. Uudesta tehotavoiteesta puhutaan vasta sitten kun se on mitattu ja paperilla .