MOOTTORIN VIRITYS

MOOTTORIN VIRITYS OSA 1

Ahdin minun, joka olet koneen kyljessä. Öljytty olkoon sinun laakerisi. Tulkoon pyörille sinun tehosi. Suuri olkoon ahtopaineesi, myös coolerissa niin kuin imusarjassa. Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen suuri kiihtyvyytemme. Ja anna meille muiden nöyryytys anteeksi, niin kuin mekin anteeksi annamme sinulle, jos renkaat ovat innostuttuasi sulaneet. Säästä meidät kaikenlaisilta virityksiltä ja vapaasti hengittävän kirouksilta. Äläkä saata meitä tappioon, vaan kiihdytä ohi meidät vastuksesta. Sillä sinun ansiota on ilman tuotto, voima ja teho iankaikkisesti.

 

Moottorin muutokset 2009:

 

 - Teho: 312hv/4566 kierrosalueella (2009 kokoonpano)

- Vääntö: 534nm/3336 kierrosalueella (2009 kokoonpano)

 

- Tehdas uusi Mitsubishi TD04HL-19T-7 ahdin, ahtopaine 1.3bar

- Teholastu-Stage 3

- isommat suuttimet: Bosch 0280 155 830 391cc/min 3.8bar (siniset)
- Ilmamassamittari 72mm.
- Bosch 0580254-040 bensapumppu, tuotto 2,8l @ 5bar

- Portattu ja muokattu pakosarja
- kevennetty vauhtipyörä
- Filtteri BMC Race power/100mm
- Cooleri (60mm)

- vm-94 coolerinputket (koneen yli)
- H-profil kiertokanget
- MSD puola takamaan virransaannin
- Bosch Platin F5PD0R tulpat 0,6 kärkivälillä F5PD0R
- Vems laajakaista SEOS- ja EGT-mittari
- Bosch laajakaistalambda-anturi...

- Powerflex-moottorintuki
- kiillotettu imusarja
- kiillotettu bensaputki
- filtterinteline rosterista (mustaksi maalattu) 

- 3" downpipe
- 3" magnaflow virityskatalysaattori

- Simons 2,5" tehoputkisto tupla ulostulolla

 

Moottori koki uuden kokeenpanon jo 2010

 

 

 

alk. 2/09

Koska kone oli "lattialla" automaattilaatikon rikkouduttua alkoi mietintä, että kestääkö koneen kiertokanget, kun tehoa lisätään roimasti. Ahtopaine halutaan säätää myös yli 1.2bar. Tuli sopiva diili vastaan ja koneeseen päätettiin hankkia H-Profilin kiertokanget. Ja ei kuin tuumasta toimeen ja kone auki, vaikka siinä ei ollut mitään vikaa. Koneeseen on tehty täysremontti 20tkm sitten, joten oli hieman sääli avata se. Kaveri suostui purkamaan ja kokoamaan koneen... taas...

Seuraavassa vaiheessa aukaistiin öljypohja.

Kierokankien pultit auki ja männät työnnettiin yläkautta pois. Kone oli edelleen hyvin puhdas ja hoonaus jäljetkin näkyivät hyvin selvästi. Edellisessä remontissa käytettiin Volvon alkuperäistä tiivisteliimaa, jolla kone saatiin täysin tiiviiksi. Niin tehtiin myös nyt, vaikka Volvon tiivisteliima on suhteellisen arvokasta. Öljypohja ja ylempi kansi (kohta, jossa on nokat ja ventiilin nostimet) on kiinni tiivisteliimalla.

Kaverin koottua moottorin alakerran, pystyi kokoamaan muuta konetta. Kuvassa komeilee mitsun 19T koneen kyljessä kiinni. Pakosarjan tiivisteenä käytettiin yhtenäistä metallitiivistettä (volvo 8699467), joka helpotti asennusta huomattavasti. Tiiviste on kolmekerroksinen metallitiiviste.

Tehdas uutena ostettu mitsun 15G ahdin päätettiin siis korvata mitsun 19T ahtimella. Ahtimen vaihdon jälkeen 3" downpipen lähtö meni uusiksi. 3" downpipe tehtiin itse seuraavalla kaavalla: 30 asteen ja 90 asteen mutkapalat sekä 10cm joustinpala. Tämän lisäksi tarvittiin tietysti T-ahtimen laippa. 30 asteen mutkapala liitettiin virityskatin eteen. Tämä kulma olisi saanut olla hieman jyrkempi. Homma vaatii useamman kerran auton alle menon, joten se käy vaikka jumpasta. Ensin koko hässäkkä koottiin hepeillä ja kaveri hitsasi kunnon hitsilla hyvät saumat kun kaikki oli kohdallaan.Laipan saaminen oikeaan kulmaan oli suhteellisen haasteellista eikä sitä helpottanut se, että 90 asteen kulma piti katkaista niin keskeltä kulmaa --> muoto muistutti siinä vaiheessa ovaalia. Vähän vasaraa ja hitsausta, lopputulos suhteellisen onnistunut.
 
Samalla muovattiin pakosarjaa hieman uusiksi ennen asennusta. Kun pakosarja irroitettiin koneen purkuvaiheessa, huomattiin siinä hiushalkeama, mutta onneksi varaosa autossa oli ehjä pakosarja. Muovauksen mallina käytettiin ZuluR:n netistä löytämiä ohjeita sekä hänen irrallaan olevaa japani pakosarjaa. Tämän muovauksen lisäksi kanavat ja muovatut pinnat kiilloitettiin. Pakosarja "pakoaukot" isonnettiin samankokoisiksi kuin kannen pakoaukot on.

Käytin pakosarjaa metalli firmassa, jossa ensin poistettiin jyrsimällä enimmät tavarat pois. Käyttämäni firma osoittautui todella ylihintaiseksi ja jouduin kaksi iltaa silti viimeistelemään/muokkaamaa. Homma oli hidasta koska käytössä oli vain alitehoinen kompura. Kovametalli jyrsinterä sen sijaan osoittautui mainioksi välineeksi törkeästä hinnastaan huolimatta.

Nämä osat korvattiin uusilla ja isomilla kuitenkin jo 2010 keväällä.
Vakio kiertokanget saivat antaa tilaa h-profil kiertokangille. Onneksi tuli ZuluR:n kanssa selattua foorumeita, sillä siellä suositeltiin uusien veivien tarkistusta ennen asennusta. Viidestä veivistä kaksi piti työstää alapäästä oikeaan muotoon ja kokoon. Jos niitä ei olisi tarkistettu, niin olisi kyllä tullut melkoista tuhoa. Kaverini Tappi kokosi koneen alakerran "käden käänteessä" ja projketi eteni jälleen.


Männiksi jätettiin Volvon omat männät, sillä niitä on aivan turha vaihtaa mikäli ei ylitä 500hp.

Imusarjasta olemme varsin tyytyväisiä, se kiiltää niin, että siitä saa melkein peilata omaa kuvaa. Ei ollut paha urakka kun kahteen mieheen sitä työstettiin. Ensin röpelöt ym. pois ja sitten armotonta hiontaa. Loppu kiillotuksen ZuluR hoiti kiillotus tahnalla ja laikalla.

Kiilloitettu imusarja sai suuttimiksi isommat suuttimet: Bosch 0280 155 830 391cc/min 3.8bar(siniset) sekä ilmamassamittarin 72mm. Nämä suuttimet korvattiin uusilla ja isomilla kuitenkin jo 2010 keväällä.

Kyllä siinä vaan yksi viikonloppu meni kun apulaitteet laittoi paikalleen. Samalla kun apulaitteita laitettiin paikalle uusittiin reilusti letkuja ja putkilemmareita. Tavoite oli kuitenkin saada auto ajoon kesäkuussa -09.

Uusi cooleri (60mm)on mielestäni aika vakuuttavan näköinen. Coolerin piti olla mallia "BOLT ON", mutta kyllä se väkisin meni rälläkkä hommiksi. (3/09)

Vuosimallissa -95 coolerin putket menevät mutkitellen ahtimelle, mutta vm-94 käytetään coolerin putkea, joka menee suoraan koneen yli.... Ensimmäisessä vaiheessa coolerin putket korvattiin vm-94 putkilla.

Coolerin pohjaan lisättiin tyhjennyspropun paikka.

Vanha filtteri (BMC Race power) sai väistyä uuden tieltä. Filtterin merkki ja malli pidettiin samana, mutta koko muuttui. Entinen 70mm filtteri korvattiin 100mm filtterillä. Vanha filtteri meni melkein uuden sisälle... kiinnityksen tarvitsi 4" putkea, jonka Pelti-Heikki teki ja samalla syntyi näyttävä filtteriteline rosterista.

Kone meni suhteellisen helposti paikalleen. Suurin osa ajasta kului koneen laittaminen nostimelle hyvin. Kun kone roikkui ilmassa niin vartti tunnin päästä se oli paikallaan ja kiinnikkeet oli ruuvattu kiinni. Aikaa sen sijaan kului runsaasti letkujen ja piuhojen sekä putkien kiinnittyksessä.

Toinen päivä kului uuden coolerin, syylärin ja ilmastoinninkennon sovituksessa. Ensin piti hieman rälläköidä hieman lisää tilaa eli keulassa menevästä palkista rälläköitiin pokkaus pois, näin sai 3-4cm lisää tilaa. Samalla piti muokata hieman flektinmoottorin suojakoteloa ja syyäristä vähän kanttia pois. Ei kuin paketti kasaan ja putket paikalleen ja vedet sisään, mutta p...le syyläristä vuoti vettä toisesta päädystä. Syyläri otettiin autosta, joka luovutti vaihdelaatiko eli suunnitelmat uusiksi armottomalla manaamisella. Ei muuta kuin automaatin syyläri käyttöön, mutta se ryökäle oli pari senttiä paksumpi ja nyt tuli ahdasta.

Näissä kuvissa on manuaalin syyläri eli tilaa runsaasti. Automaatin syyläri vei kaiken varan edestä.

 

Neljä päivää raatamista ja moottoritila näytti jo hyvälle. Alkuperäiset coolerin putket (mutkitellen menevät) vaihdettiin siis vm-94:n putkiin. Yllättäen ne ei mennyt ilman muokkausta paikalleen, johtuen uudesta coolerista. Taas lähti paloja flektinmoottorin suojakotelosta. Myös tuota kehikkoa, johon mm. valot tulee kiinni piti aika raakalla kädellä muovata. Äänimerkin torvet siirsin akun alle, sillä turhaahan ne on "kylmän" ilman tiellä. Erilaisten vesivuotojen kanssa kului suhteellisen runsaasti aikaa, mutta auto saatiin lopulta käyntiin, ilman mitään suurempia ongelmia.


Eniten päänvaivaa alkuun aiheutti moottorin seokset, jotka menivät liian laihaksi. ongelma poistui väliaikaisen Stage 3 lastun myötä. Tämä lastu suunniteltiin alunperin vain väliaikaiseen käyttöön. Auto vietiin syksyllä -09 väliaika penkkiin, jotta mahdolliset ongelma kohdat löytyisivät.

ZuluR hommasi kummankin autoon Bosch Platin tulpat 0,6 kärkivälillä F5DPOR , jotka ovat tarkoitettu viritettyyn koneeseen.

Viritetyssä autossa on syytä olla tarkka ahtopainemittari. Teollisuusahtopainemittari (alempi) ei ole mikään kaunis, mutta tämän tarkempaa ahtopainemittaria ei ole saatavilla. Asennus tehtiin mittarin hengen mukaan eli karulla tavalla.

Ylempi mittarikin näyttää tärkeitä tietoja eli seossuhdetta ja pakokaasun lämpötilaa. Mittari on laajakaista versio ja tietokoneen avulla voi tarkailla seossuhteita ja lämpötiloja eri kierrosalueilla. Koska tämä mittarin ulkonäkö on ns. tuning henkistä niin asennus piti toteuttaa karuun tyyliin, jotta asenne ei kärsi. 


VEMS Laajakaista ja EGT mittarin tiedot:
- Ohjelmoitava dataloggaava mittari seossuhteen ja pakolämpöjen mittaamiseen.
- Osaa antaa ulos myös tavallista kapeakaistasignaalia joten tämä korvaa tarvittaessa myös auton oman lambdan.

Tuote sisältää:
- Itse mittarin.
- Bosch laajakaista-anturin.
- Turbokäyttöön suositellun paksumman 6mm termoparin.
- Mittarin kiinnitysraudan.
- Laadukkaista johdoista kasatun pitkän johtosarjan.
- Tarvittavat liittimet.

Tosin laajakaista lambdaa ei ole liitetty moottorin ohjausyksikköön, vaan ohjausyksikkö saa tietonsa orkkis lambdalta. 

Vems mittarin tietokoneen liitin laitettiin sellaiseen paikkaan, jotta siihen on helppo kytkeä läppäri kiinni

Isompaan bensan tarpeeseen asennetaan Bosch 0580254-040 eli Bosch 040 pumppu. Tuotto 2.8l @ 5bar. Asennus sujui suhteellisen nopeasti, hitain vaihe oli saada vanha pumppu irti, joka oli muuten suhteellisen lujassa. Pumppu oli aika paljon isompi kuin eli käytännössä homma hoidettiin siten, että vanha pumppu otettiin irti kehikosta ja kehikkoa hieman modattiin (lue: rikottiin). Tämän jälkeen uusi pumppu kiilattiin tiukasti kiinni kehikkoon modatuilla paloilla.

Vasemmalla puolella on siis orkkis pumppu ja oikealla puolella Bosch -040. Tämä modattu kiinnitys ei rehellisesti sanottuna ole kaikkein paras ratkaisu. Pitää kehittää parempi kiinnitystapa kunhan ehtii/jaksaa/muistaa. Pumppu nimittäin pääsee helposti tippumaan kehikosta, kiilauksesta huolimatta.

MOOTTORIN VIRITYS OSA 2. alk. 1/10

Uusi vuosi 2010 alkoi auton ruuvaamisella. Ensin ahdin ja pakosarja irti... portattu pakosarja meni myyntiin. Ensisijainen vaihtoehto vanhan pakosarjan korvaajaksi oli  S60R japanipakosarja. Kaivattu pakosarja löytyi lopulta volvolandian kautta. Konetila purettiin (4.1.10) siihen pisteeseen, että kannen saa ruuvata irti. Jaagou soitti tutulle kansispesialistille ja sai sovittua ajan, koska kansi viedään paranneltavaksi.

Portattu pakosarja korvataan siis tällä S60R japanipakosarjalla. Tämä pakosarja on todella harvinainen ja törkeän hintainen uutena. Pakosarja poikkeaa huomattavasti muista Volvon pakosarjoista. Kuten tallissamme on tapana tämäkin osa lähti samantien hieman muokattavaksi. Loppu viimeistelynä pakosarjan pinta pinnoitettiin Tech Line Black satin emalipinnoitteella. Pinnoituksen tarkoitus on laskea moottoritilan lämpötilaa. Pinnoitteen ohjeissa oli, että 5 asteen lasku konetilassa lisää 1% tehoa. 

Pakosarjan tiivisteenä käytettiin jälleen yhtenäistä metallitiivistettä (volvo 8699467), joka helpotti asennusta huomattavasti. Tiiviste on kolmekerroksinen metallitiiviste.


 Moottorin muutokset (2010 kokoonpano)

- Garret GT 3071R  kuulalaakeri ahdin (0.86 pakopuolella), portattu pakopesä

- Custom-lastu (tulossa keväällä/kesällä)

- Suuttimet: Simens deka 630cc/min@3bar

- Ilmamassamittari 72-89mm

- Portattu kansi

- Glt-nokat

- Glt-kaasuläppä

- Portattu S60R japanipakosarja

- Pakosarja/ ahtimen pakopesä / downpipe on pinnoitettu Tech Line Black satin emalipinnoitteella --> laskee konetilan lämpötilaa

- Kevennetty vauhtipyörä
- Filtteri BMC Race power/100mm
- Cooleri (60mm)

- 2,5"  hyvin virtaavat coolerinputket

- Tial 50mm dumppi

- H-profil kiertokanget
- MSD puola takamaan virransaannin

- Bosch 0580254-040 bensapumppu, tuotto 2,8l @ 5bar

- Bosch Platin F5PD0R tulpat 0,6 kärkivälillä F5PD0R
- Vems laajakaista SEOS- ja EGT-mittari
- Bosch laajakaistalambda-anturi

- Powerflex-moottorituki
- Kiillotettu imusarja
- Kiillotettu bensaputki
- Reilusti ilmaa saava filtterinteline + 3" imuputki

- Paljon punaista silikoni letkua/mutkia/liittimiä

- Paljon teräspunosletkua

- Auton väriin maalattuja moottorinosia

Pakoaukot ja turbon kiinnityskohta portataan isommiksi virtaavuuden parantamiseksi. Kaikki mahdolliset kohdat sisäpinnoista on tasoitettu ja kiillotettu sekä isonnettu.

Voisin väittää kanavien olevan sileät

Ahdin vaihtui nopeasti, kun tavoite nousi. Kuvassa on siis uusi ahdin vasemmalla ja mandariini (mitsun 19T) oikealla puolella.

Uuden ahtimen tiedot:

Garrett GT3071R-WG (.86) ahdin

Suosittu viritysahdin,johon on tehty laippa siten, että se istuu suoraa Volvon (S60R) pakosarjaan. Ahdin on kuulalaakeroitu ja nestejäähdytetty. Sisäisellä hukkaportilla varustettu.

Tuottoarvio: ~400-450hp kokoonpanosta riippuen

Turbiinisiipi: 56.5mm / 90trim

Turbiinikotelo: .86 A/R

Kompressorisiipi: 71mm 56trim

Kompressorikotelo: .50 A/RSitten ahtimet pakopesän puolelta. Mandariini vasemmalla ja uusi ahdin oikealla puolella.

Pakosarjassa kiinni...Kuten tallissamme tapana on niin Garretin pakopesä portattiin ja kiillotettiin. Ahtimen sovittaminen paikalleen tarjosi haasteen: vesi- ja öljyputket meni kokolailla uusiksi. Ne  tehtiin lopulta teräspunosletkusta.

Garretin pakopesään hommattiin metallilaippa, johon tehtiin 3,5" downpipen lähtö. Valmis lähtö olisi ollut poskettoman hintainen ja se olisi kuitenkin pitänyt silppoa, koska se olisi pitänyt muuttaa 3,5" lähdöksi. Kaverin avun myötä säästyi pitkä penni.

Ahdin ei mennyt suoraan paikalleen vaan moottorin takimmaista alatuen suojusta joutui jonkin verran muokkaamaan. Vasemmalla muokattu versio.

Ahdin paikallaan.

Tässä on osa entisen 3" downpipen korvaavista materiaaleista 3,5" downpipeen. Downpipeä tulee täydentämään 3,5" virityskatalysaattori Marteliukselta (sisään 3,5"/ulos 3,5"). Katista taaksepäin putkisto tulee jatkumaan 3,5" noin takaoven kohtaan, josta se muuttuu 3". Loppuosaan tulee 3" tehoputki tuplaulostulolla ilman keskimmäistä äänenvaimenninta. Tulevan 3,5" downpipen "kaava" on siis: 90 asteen pienisäteinen kulmapalat, 45 ja 60 asteen kulmapala sekä metri suoraa 3,5" putkea.

Tupakka aski auttaa antamaan mittasuhteet putkelle.

Kaikki 3,5" materiaalit downpipeen...vakuuttavaa. Katalaysaattori tullaan laittamaan laipoilla kiinni kiinni putkeen eli se voidaan korvata halutessa korvausputkella.

 

Homma aloitettiin hitsaamalla laippa 3,5" putkenpätkään, joka taas hitsattiin katalysaattoriin kiinni. Samalla hitsattiin supiste laippaan kiinni. Supisteella muutetaan takapenkin kohdassa loppuputkisto 3":ksi.

Downpipen alku kokoon hitsattuna. Lopputulos onnistui todella hyvin.

Tämän jälkeen hitsattiin 1m mittainen putki toiseen päähän katalysaattoria. Metrin mittaiseen putkeen tulee toiseen päähän laippa eli siinä kohtaa putkisto muuttuu 3":ksi. Suoraa putkea joutui lopulta lyhentämään, jotta liitos 3" onnistui hyvin.

Valmis downpipe näyttää tälle.

Simonsin 2,5" tehoputkiston tilalle tuli tämä JT-tuningin 3" rosteri tehoputkisto tuplaulostulolla. JT-tuningin putkessa oli paha puute kohdassa, jossa se haaraantuu kahdeksi ulostuloksi. Ellei puutetta olisi korjattu niin pakokaasu olisi tullut ulos lähinnä kuskinpuoleisesta putken päästä. Pelti-Heikki hitsasi haara kohtaa sellaisen erotus läpän, joka ohjaa pakokaasua myös apukuskinpuoleiseen ulostuloon. Ennen ulostuloa olevia äänenvaimentimia piti myös hieman modata, jotta ne saadaan siten, ettei ne näy puskurin alta sivusta päin katsottaessa. Hyvä siitä tuli pienellä muokkauksella. Ulostulot laitettiin sopusuhtaisesti 5" ulostuloilla.

Uusien coolerin putkien ostopaikka löytyi naapuri maasta (11.1), jotka ZuluR ystävällisenä miehenä tilasi. Kyseessä ovat siis nämä ns. hyvin virtaavat 2,5" rosteriset putket, joilla korvataan vm-94 coolerinputket. Silikoniputkea käytetään minimaalisen pienellä alueella eli vain sen verran mitä kiinnitykseen tarvitaan.  Näin saadaan varmistettua maximaalisen hyvä virtaus. Uusissa putkissa on dump venttiilin paikka.

Alkuun oli tarkoitus laittaa Tommisbillet DV001 dumppi, mutta yksi mäntäinen dumppi ei riitä uuden tehotavoitteen kanssa. Tommisbillet sai väistyä Tial 50mm dumpin tieltä. Tial dumppi toimii aina 750hv saakka.Coolerin putket ja dumppi kiinni koneessa.

Kansi otetaan vaihteeksi irti ja se lähti kansispesialistille paranneltavaksi 3/10. Pako- ja imukanavat saivat uuden muodon/koon/kiillon. Kuvassa pakokanava orkkis asussaan.

Kuvassa imukanava orkkis asussaan.

Pakokanavat valmiina. Kanavan koko ja muoto muuttui...

Imukanavat valmiina. Muotoa ja kokoa lisää myös imukanaville.

Venttiilien saivat osakseen myös reilua käsittelyä. Seetit tehtiin uusiksi, jotta kannesta saataisiin enemmä hyötyä irti.

Kanteen tuli vaparin nokat...joita käytetään todella monessa viritetyssä Volvossa Ruotsin puolella. Eli kyseessä on GLT-nokat:

Glt-kamaxel

Insugskam (PGI): 250gr Duration o 8,45 i lyft
Avgaskam (PGE): 252,6gr Duration o 8,45 i lyft

T5-kam (samma på 2,0 och 2,3l)

Insugskam (PHI): 242 gr duration o 7,95 i lyft
Avgaskam (PHE): 243,5 gr duration o 7,95 i lyft

Sanasto...
KAMaxel= NOKKAakseli
insug=imu
avgas= pakokaasu
lyft= nosto
gr, grader= astetta

Imusarjaan tuli GLT:n kaasuläppä, joka on turbomallia suurempi eli 63mm. Vasemmalla siis GLT-kaasuläppä ja oikealla orkkis.

Kaasuläppää varten imusarjaa sai muokata eli aukkoa sai avartaa reilut 4mm ympäriinsä.

Vaiheen 2 muutosten myötä kone tarvitsee lisää soppaa eli vaiheen 1 suuttimet (Bosch 0280 155 830 391cc/min 3.8bar(siniset)) isonnetaan jälleen. Uudet suuttimet ovat:

Siemens DEKA 630cc
- 4-reikäiset
- korkeaohmiset 12.6ohm
- 75mm pitkät (O-renkaitten etäisyys 64mm (renkaan keskeltä keskelle))

Virtaavuus eri bensanpaineilla:
630cc/min @ 3bar
727cc/min @ 4barOrkkis bensanpaineensäädin vaihdettiin säädettävään malliin. Malpassin säädin osoittautui sudeksi ja korvattiin. Samalla vanha säädin ruiskunsuuttimien kiskossa tulee korvata esim. adapterin, BOSCH [MALPASSI] Tuotekoodi: 30120ADIN008 (mopo-sport.fi)

Aeromotiven 1000hevosvoimaan asti riittävä EFI säädin on eittämättä markkinoiden kompaktein paketti ominaisuuksiltaan ja hinnaltaan.On kevyt ja pieni kokoinen.Pystyy käsittelemään huoletta suurtehoisia polttoainepumppuja.
  • Säätö 2-5 bar:n välillä
  • Paine nousee 1:1 ahtopaineiden kanssa
  • Tarjoo 2kpl ORB-6 sisään/ulostuloa ja 1kpl ORB-6 paluuta.
  • 1/8" NPT mittari liitäntä
  • Ali-/ahtopaine letkulle liitäntä
  • CNC koneistettu 6061 T6 billet alumiininen runko
  • Ruostumattomasta teräksestä valmistettu kiinnitys rauta.

Konetilaan tuli paljon punaisia silikoni letkuja/mutkia. Suunnitelman muuttuivat välillä hyvinkin nopeasti. Akku päätettiin siirtää peräluukkuun, jotta filtterille saadaan paremmin kylmää ilmaan uuden telineen myötä. Pelti-Heikki vastasi suunnittelusta ja toteutuksesta. Filtterille ohjataan kylmää ilmaa alakautta ja yläkautta.

Filtteriteline tulee tukevasti kiinni alustaan.

Samalla tehtiin 3" imuputki ja uusi IMM.

Uudet suuttimet vaikutti siihen, että IMM jouduttiin modaamaan. Vanhasta IMM:stä otettiin "anturiosa" ja IMM pinta-alaa kasvatettiin.

Pelti-Heikin nerokkaan idean ansiosta IMM:n pinta-ala on säädettävissä joko 72mm tai 89mm. Periaatteessa uusien suuttimien myötä IMM pinta-ala pitäisi olla olla 89mm.

Kone saatiin kasaan viikkoa ennen juhannusta. Kasaamisessa on edetty ongelmasta toiseen. Käyntiin konetta saa yrittää kunhan "bolt on" coolerin alaputki on jatkettu ja dumpille on tehty uusi kiinnitys. Alaputki ryökäle kun on 10-15cm liian lyhyt.

Cooleri alaputkea ja filtteritelinettä vaille.

Eli tällä kertaa tulee bensalinja AN8 liittimin ja letkuin. Letkun väliin asennetaan Bosch -044 pumppu tankin -040 pumpun kaveriksi. Koneen turvaksi laitetaan myös vesi ruutta. Tarkoitus on sumuttaa ennen kaasuläppää vesi etanoli seosta 50%/50%.

Vesiruisku toimii prokressiivisesti ahtopaineen mukaan ja se on säädettävissä. Sumutuksen aloituskohta voidaan määritellä samoin se, että missä vaiheessa täyssumutus alkaa.

19 rivinen öljynlauhdutin itse tehdyillä kiinnitysraudoilla.

Öljynjäähdyttäjän sijoituspaikka, ahdasta on, mutta sai sen sinne lopulta mahtumaan.

Kiinnikkeet öljyjäähdyttäjälle. Kiinnike pultataan kahdella pultilla kiinni palkkiin.

Ahdin sai öljyletkut teräspunosletkusta

Öljynlauhduttimelle teeteettiin teräspunosletkut alkuperäisten tilalle.

Taas yksi "pelti-Heikin" taidonnäyte. Alkuperäiseen bensakiskoon sovitettiin AN8-urosliitin.

Tehopenkissä rikkoutunut imusarja korjattiin lopulta hitsaamalla plommi umpeen. Plommi lensi noin 2.2bar paineella testatessa. Usean korjausyrityksen jälkeen ainoa toimiva systeemi oli tosiaan hitsata se umpeen.